Kurkuma mletá


Tato rostlina se pěstuje již více než 2000 let a pochází z jižní Asie. V současnosti se téměř 80 procent tohoto koření produkuje v Indii.

Kurkuma dorůstá výšky až 2,5 metrů, má velké listy a bílé květy. Využívá se kořen, který se může použít jako čerstvý i sušený, celý i mletý. Připomíná zázvor, je však užší a má oranžovou dužinu. Po sklizni se spaří, suší a odstraňuje se vnější vrstva.

Kurkuma je využívána při žaludečních či střevních problémech, jejichž příčina je ve sníženém vylučování žluči, neboť její žluté barvivo – kurkumin podporuje vyprazdňování žlučníku, silice naopak podporuje produkci žluče v játrech.

Kurkuma voní podobně jako zázvor, její chuť je však plnější. Využívá se v indické a částečně také v africké kuchyni. Dají se s ní ochutit omáčky, rýžové pokrmy, ryby, plody moře, ale také drůbež. Bývá obsažená ve směsích kari, hořčici či worcesterové omáčce. Skladování v suchu a temnu.






Kořenící poradenství
Nástroje k přípravě koření

Nástroje k přípravě koření

K přípravě koření lze použít různé pomocníky. Ve většině případů záleží na druhu připravovaného koření

  • Orientální paličky a hrubé hmoždíře ze žuly nebo kamene. Misky mají dolíčky nebo rýhy. Ty mají za úkol zabraňovat kouskům koření vylétávat z misky. Jsou vhodné k tlučení čerstvého koření – zázvor, citronela
  • Hladké čínské hmoždíře a paličky jsou vhodné k drcení malých množství suchých koření. ...
Recepty
Šťavnaté kuřecí plátky

Šťavnaté kuřecí plátky

Co potřebujete:

pro 4 osoby, 500 kg kuřecích prsou, sůl, pepř, česnek, 4 lžíce tatarky, trochu oleje na smažení, na obalení hladkou mouku, směs kuře voňavé 


Kuřecí prsa nakrájíme na 1,5-2 cm silné plátky, osolíme, opepříme, promícháme s tatarkou a dle chutí s česnekem. Takto připravené maso necháme cca 1/2 h uležet, díky tomu bude šťavnatější a křehčí. Kuře obalíme v mouce a smažíme dle chuti, cca 3 min z každé strany.




Provozuje HADAPEON s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.
mapa našich stránek