Kurkuma mletá


Tato rostlina se pěstuje již více než 2000 let a pochází z jižní Asie. V současnosti se téměř 80 procent tohoto koření produkuje v Indii.

Kurkuma dorůstá výšky až 2,5 metrů, má velké listy a bílé květy. Využívá se kořen, který se může použít jako čerstvý i sušený, celý i mletý. Připomíná zázvor, je však užší a má oranžovou dužinu. Po sklizni se spaří, suší a odstraňuje se vnější vrstva.

Kurkuma je využívána při žaludečních či střevních problémech, jejichž příčina je ve sníženém vylučování žluči, neboť její žluté barvivo – kurkumin podporuje vyprazdňování žlučníku, silice naopak podporuje produkci žluče v játrech.

Kurkuma voní podobně jako zázvor, její chuť je však plnější. Využívá se v indické a částečně také v africké kuchyni. Dají se s ní ochutit omáčky, rýžové pokrmy, ryby, plody moře, ale také drůbež. Bývá obsažená ve směsích kari, hořčici či worcesterové omáčce. Skladování v suchu a temnu.






Kořenící poradenství
Koření v kulinářském umění

Koření v kulinářském umění

Nakládání s kořením během vaření rozhoduje o konečné chuti vařeného pokrmu.

U čerstvého koření platí, že většinu koření je lepší přidat do jídla až ke konci vaření tj. do hotového pokrmu těsně před podáváním. Tím se zachová resp. vynikne jeho přirozenější chuť či vůně a udrží v sobě, co nejvíce svých výživných látek. 

Některé druhy koření, cibule, česnek nebo zázvor lze použít hned na začátku kuchtění. Ztratí tím svou ostrost a stane se z nich velmi chutná pochoutka. V Indii se semena pískavice nebo hořčice praží na ...

Recepty
Šťavnaté kuřecí plátky

Šťavnaté kuřecí plátky

Co potřebujete:

pro 4 osoby, 500 kg kuřecích prsou, sůl, pepř, česnek, 4 lžíce tatarky, trochu oleje na smažení, na obalení hladkou mouku, směs kuře voňavé 


Kuřecí prsa nakrájíme na 1,5-2 cm silné plátky, osolíme, opepříme, promícháme s tatarkou a dle chutí s česnekem. Takto připravené maso necháme cca 1/2 h uležet, díky tomu bude šťavnatější a křehčí. Kuře obalíme v mouce a smažíme dle chuti, cca 3 min z každé strany.




Provozuje HADAPEON s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.
mapa našich stránek